❤️ Darček ku každej objednávke nad 15 €

❤️ Darček k objednávke nad 15 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

Česká republika - CZK

Spokojná pleť aj počas chladných dní. Ako na starostlivosť o pleť v zime?

Starostlivosť o pleť v zime

Naša pokožka je ako srdce – nikdy si nedáva prestávku. Dokonca ani v chladných mesiacoch, kedy tvrdo pracuje na udržaní pružnosti a zachovaní hydratácie. Poďme sa spoločne pozrieť, prečo je dôležité venovať zvýšenú pozornosť pokožke v zime, preskúmať problémy, ktoré sa môžu v chladnom počasí objaviť na koži a poskytnúť tipy, ako udržať pokožku zdravú aj počas chladných dní. 

Význam starostlivosti o pleť v zime

Čím viac teploty klesajú, tým sa starostlivosť o pleť stáva dôležitejšou. Dlhodobé pôsobenie studeného vzduchu má často za následok suchú a šupinatú pokožku. Bez náležitej ochrany môžu kožné problémy svrbieť, bolieť a mať negatívny vplyv na náš vzhľad. Vystavenie sa chladnému počasiu môže spôsobiť niekoľko kožných problémov. Tu sú najbežnejšie:

  • Xeróza (suchá koža) – alebo „zimné svrbenie“ je vlastne suchá pokožka v dôsledku chladného počasia. Extrémne suchá pleť v zime sa prejavuje odlupovaním kože, červeným alebo ružovým zafarbením na koži. Často býva bolestivá.
  • Popraskané pery – teda šupinatá, popraskaná koža na povrchu pier v dôsledku nadmernej suchosti. Balzam na pery prináša okamžitú úľavu.
  • Suché ruky a popraskané hánky – nepríjemný stav, kedy dôsledkom chladného počasia dochádza k nadmernému vysychaniu, až bolestivému praskaniu pokožky rúk.
  • Studená žihľavka – stav, ktorý sa prejavuje krátko po vystavení chladu a vytvára červené škvrny a žihľavku po celom tele. Príznaky môžu tiež zahŕňať závraty, opuch hrdla a pocit pálenia na povrchu kože. Obvykle je najvýraznejší u mladých ľudí.
  • Ekzém – aj keď je ekzém chronickým ochorením suchej pokožky citlivých ľudí, zimné počasie je častým spúšťačom.
Suchá pleť v zime

Ako sa starať o pleť v zime a udržať pokožku šťastnú?

Chladné počasie nevieme ovplyvniť, ale môžeme podniknúť kroky k maximálnej ochrane pokožky. Prečítajte si užitočné tipy od NAMY pre starostlivosť o pleť v zime.

  • Noste vhodné oblečenie – nezabúdajte na rukavice, šály, chrániče uší. Je dôležité medzi kožu a vonkajšie chladné prostredie umiestniť bariéru. 
  • Vždy noste balzam na pery – ak ho máte stále po ruke, môže poskytnúť ochranu a úľavu takmer okamžite. 
  • Zvoľte krátku, vlažnú sprchu – napriek tomu, že je lákavé kúpať sa v horúcej vode, obzvlášť potom, čo ste prišli z chladného prostredia, je pre vašu pokožku oveľa lepšie znížiť teplotu vody, aby ste neriskovali podráždenie. Môžete tiež chcieť obmedziť čas vo vode, aby dlhé kúpanie neprispievalo k ďalšiemu vysušovaniu.
  • Používajte prírodné mydlá a sprchové gély – Pri čistení používajte výrobky, ktoré sú bez parfumácie a sú šetrné k pokožke. Je tiež dobré použiť tie, ktoré majú v sebe zabudovanú zvlhčujúcu zložku.
  • Po umytí tváre je potrebné pokožku hydratovať – kedykoľvek si umyjete tvár, ruky alebo telo, zbavíte pokožku jej prírodných olejov. Umývanie a následná hydratácia pleti je veľmi užitočná pre veľmi suchú pleť.
  • Zostaňte hydratovaní aj zvnútra– Pitie dostatočného množstva vody je niečo, na čo v teplejších mesiacoch pravidelne myslíme. Ale rovnako dôležité je zostať hydratovaný aj v zime, aj keď nie ste smädní. 
  • Používajte zvlhčovač vzduchu – Ak je vzduch v domácnosti veľmi suchý, investujte do zvlhčovača, ktorý pomôže udržať pokožku pružnú. Ako bonus váš domov zahreje a zmierni príznaky alergie a nachladnutia.

Suchá pleť a akné

Pre suchú pleť so sklonom k akné platí základné pravidlo – ak chcete udržať v chladnom počasí akné pod kontrolou, zaistite pleti dostatočnú hydratáciu. Hydratovaná pleť vie lepšie odolávať studenému suchému vetru a chladným teplotám bez toho, aby došlo k narušeniu rovnováhy pleti. Tak isto sa vyhnite používaniu tonika s obsahom alkoholu či tradičných adstringentných čistiacich prípravkov. V chladnejších dňoch je dôležité zvoliť radšej výživnejší denný krém, ktorý vykompenzuje dehydratáciu. Zároveň je však nutné pleti dopriať dôkladné čistenie, aby nedošlo k šíreniu baktérií, maximálne však 2 krát denne. Zaujíma vás táto téma? Prečítajte si celý článok o akné v dospelosti alebo o akné v puberte.

Ako sa starať o pleť v zime

Môže mať strava vplyv na suchú pokožku?

Odpoveď je áno. Na pokožku pôsobíme rovnako zvonku i zvnútra. Aj keď existuje veľa “babských rád” na tému suchá pleť a domáce recepty, mali by sme stavať od základu – od našej stravy. Veľmi suchá pleť sa dá liečiť zvnútra jednoducho pomocou vhodne zvolenej stravy. Toto sú najčastejšie tipy, akými môžete zmierniť suchú pleť na tvári i pokožku celého tela stravou: 

  1. Vynechajte studené, bublinkové nápoje. Vodu pite izbovej teploty a zaraďte do bežného dňa teplé, harmonizujúce čaje, ako sú harmanček, zázvor, levanduľa či medovka.
  2. Obmedzte kofeín a alkohol, ktoré prispievajú k suchosti pokožky.
  3. Odložte suché, surové, studené jedlá bokom. Zvoľte na raňajky, obed aj večeru teplé, výživné a varené jedlá, zahŕňajúce veľa zeleniny. Je to z jednoduchého dôvodu – varená strava nie je suchá, nevysušuje telo, naopak poskytuje mu vlhkosť.
  4. Doprajte si mliečne výrobky, pudingy, obilninové kaše, ktoré zvlhčujú vnútorné orgány. Ak vás trápi suchá aknózna pleť, mliečne produkty konzumujte obmedzene.
  5. Pozor na strukoviny. Strukoviny bývajú v zime často na tanieroch, no svojimi vlastnosťami sú suché a zvieravé. Zo strukovín zvoľte radšej červenú šošovicu alebo Mungo fazuľu.
Suchá pleť domáce recepty

TIP: Ako zatočiť so suchou pleťou v zime s prírodnou kozmetikou NAMY

NAMY – zdravá kozmetika z prírody® je slovenská značka ručne vyrábaných prírodných mydiel a kozmetiky, vďaka ktorej sa naučíte rozmaznávať svoje telo. Všetky produkty sme vyladili do unikátnych receptúr z najkvalitnejších prírodných surovín. Môžete sa tešiť na 100% čisté esencie z prírody. Vhodné pre vegánov a všetkých ľudí, ktorí chcú urobiť pre svet niečo viac. Rozmaznávajte sa do krásy a spoznajte našich TOP 5 najlepších parťákov pre chladné dni: 

  1. Krémy na suché ruky – Zimný krém je upokojujúci a hĺbkovo hydratačný krém pre chladné dni. Efektívne vyživí a premastí suché ruky a popraskanú pokožku celého tela. 
  2. Nočné pleťové sérum pre zrelú pleť Koenzým Q10 –  Pleťové sérum obsahuje vzácny BIO argánový olej, olivový skvalán a Koenzým Q10. Vzácne zložky robia z pleťového séra výživný elixír pre chladné dni, ktorý poteší nie len zrelú pleť.
  3. Sprchový gél na citlivú pokožku – Sprchový gél na citlivú pokožku je vhodný pre tú najjemnejšiu starostlivosť. S kvetinovou vôňou damašskej ruže.
  4. Hydratačný sprchový gél – Hydratačný sprchový gél z čisto prírodných zložiek zabezpečí pokožke výživu aj hydratáciu. S osviežujúcou citrusovou vôňou.
  5. Hydratačné telové mlieko – Príjemná a jemná vôňa harmančeka spolu s kvapkou levanduľovej silice navodia pri každom použití pocit pohody a oddychu. Hydratačné telové mlieko sa rýchlo vsakuje do pokožky, hydratuje ju a nezanecháva mastný pocit.

Všetky prírodné produkty na starostlivosť o pleť v zime v našej ponuke nájdete tu. 

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácii a prírodná kozmetika NAMY bude pre vás tou správnou cestou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články

Používame cookies, aby sme pre vám zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky, tak súhlasíte s našimi Zásadami spracovania osobných údajov a použitia cookies.