❤️ Darček ku každej objednávke nad 15 €

❤️ Darček k objednávke nad 15 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

Česká republika - CZK

Ako na pigmentové škvrny? Pomôcť môže prírodná kozmetika

Ako na pigmentové škvrny

Ani nevieme ako a zrazu sa objavia. Pigmentové škvrny vedia potrápiť mnohé ženy. Väčšinou si ich spájame so starobou. Problém je však oveľa komplexnejší a môžu sa vyskytnúť aj v mladšom veku. Prečo vznikajú a ako im prechádzať sa dozviete v našom článku.

Čo sú pigmentové škvrny?

Pigmentové škvrny sú malé oblasti pokožky odlišujúce sa od prirodzenej farby pigmentu. Objavujú sa najmä na tvári, dekolte a rukách. Väčšinou sa stretávame s hnedým a béžovým sfarbením, niekedy majú jemne červenú, ružovú alebo bielu farbu.

Na rozdiel od materských znamienok pigmentové škvrny nie sú vystúpené, takže keď po nich prejdete prstami, nemali by ste ich cítiť. Nepredstavujú nebezpečenstvo, no z estetického hľadiska pôsobia rušivo.

Ako vznikajú pigmentové škvrny?

Hyperpigmentácia vzniká predovšetkým vplyvom UV žiarenia v kombinácii s ďalšími faktormi ako starnutie pokožky, hormonálne zmeny (tehotenstvo, menopauza), niektoré ochorenia a zápaly kože.

Ako to teda funguje? Náš organizmus sa chráni pred škodlivými účinkami UV žiarenia tvorbou kožného farbiva zvaného melanín. Ten sa hromadí okolo bunkového jadra ako ochranný plášť, čím vzniká prirodzené viditeľné opálenie. Ak to však so slnením preženieme, na niektorých miestach pokožky vznikne nadmerná tvorba melanínu. Vtedy dochádza k hyperpigmentácii, teda vzniku pigmentových škvŕn.

V prípade mladej a zdravej pokožky sa kožné bunky s obsahom melanínu zhruba každých 28 dní obnovujú novými bunkami bez melanínu. Starnutie pokožky tento cyklus narúša.

Ako vznikajú pigmentové škvrny

Počas tehotenstva je ochrana pred slnkom ešte dôležitejšia. So zvýšenými hladinami estrogénu je pokožka viac náchylná na tmavú hyperpigmentáciu (melazmu). Škvrny sa väčšinou objavia na lícach, čele a nad perami. Dobrou správou je, že tehotenské škvrny väčšinou zmiznú samé od seba, keď sa hormóny dostanú opäť do rovnováhy.

Porucha pigmentácie je častá v období menopauzy alebo pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. V neposlednom rade bývajú pigmentové škvrny vedľajším nežiaducim účinkom pri užívaní niektorých druhov liekov. A ako vždy, na vine môže byť aj genetika.          

Silou prírody proti hyperpigmentácii

Pigmentové škvrny sa len veľmi ťažko odstraňujú, preto je mimoriadne dôležitá prevencia. Chráňte sa pred škodlivými slnečnými lúčmi krémami s SPF 30+, nezabudnite na pokrývku hlavy a nevystavujte sa priamemu slnku v obedňajších hodinách. 

Ak nechcete riskovať ďalšie kožné problémy vplyvom rôznych invazívnych zákrokov ako laser či chemický peeling, stavte na silu prírody. Prírodná kozmetika môže byť nápomocná pri zmierňovaní pigmentových škvŕn. Budete však potrebovať dávku trpezlivosti. Výsledky sa dostavia po niekoľkých mesiacoch.

V kozmetike hľadajte zložky so zosvetľujúcimi účinkami. Medzi overených bojovníkov patrí bakuchiol, astaxantín, niacínamid či za studena lisované oleje.

Bakuchiol - prírodná alternatíva retinolu

V prírodnej kozmetike hľadajte tieto zázračné ingrediencie

  • bakuchiol – alebo prírodná alternatíva k retinolu. Silný antioxidant sa postará o perfektné zjednotenie tónu pleti. Výrazne redukuje pigmentové škrvny, pretože potláča hormón zodpovedný za tvorbu melanínu v pokožke. Vyskúšajte napríklad pleťové sérum od NAMY s bakuchiolom.
  • astaxantín – karotenoid získaný z červenej mikroriasy stimuluje tvorbu kolagénu v koži a znižuje výskyt pigmentových škvŕn. Celkovo chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením.
  • spirulina – zelená mikroriasa účinne bojuje proti hyperpigmentácii
  • kyselina hyalurónová – zázračná molekula podporuje rast nových kožných buniek a pomáha zbaviť sa starých buniek poškodených slnkom. Vyskúšajte náš prírodný balíček plný produktov s kyselinou hyalurónovou.  
  • niacínamid – alebo vitamín B3 má tiež rozjasňujúce vlastnosti. Pri lokálnej aplikácii pomáha redukovať výskyt hnedých škvŕn a celkovo rozjasňuje pleť. Nájdete ho v našom pleťovom sére.
  • za studena lisované oleje – ako arganový, moringový či šípkový olej urýchľujú hojenie poškodenej kože, a teda eliminujú riziko hyperpigmentácie  

Malý tip na záver

Nezabudnite do svojho jedálnička zaradiť potraviny bohaté na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť zbaviť sa škvŕn. Výborná je listová zelenina, mandle, olivy, semienka či bobuľové ovocie čučoriedky, černice a maliny.  

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácií a prírodná kozmetika zo Slovenska bude pre vás tou správnou voľbou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články

Používame cookies, aby sme pre vám zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky, tak súhlasíte s našimi Zásadami spracovania osobných údajov a použitia cookies.