❤️ Darček ku každej objednávke nad 15 €

❤️ Darček k objednávke nad 15 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

Česká republika - CZK

Ako poškodzuje modré svetlo pleť? Pomôcť môže prírodná kozmetika

Ako poškodzuje modré svetlo pleť?

Modré svetlo negatívne vplýva nielen na zrak a spánok, ale aj na pokožku. K zmierneniu negatívnych účinkov modrého svetla na pleť môže pomôcť aj prírodná kozmetika. Viac sa dozviete v článku.

Čo je modré svetlo?

Na našu pokožku denne vplýva obrovské množstvo faktorov. Rozdeľujeme ich na vonkajšie a vnútorné. Zvnútra môže stav pleti ovplyvňovať napríklad hladina hormónov v tele či genetika. Medzi vonkajšie faktory zaraďujeme slnečné žiarenie, teplotu vzduchu, vietor či modré svetlo. Poďme sa pozrieť, čo to modré svetlo vlastne je.

Modré svetlo je prirodzenou súčasťou slnečného žiarenia. Nachádza sa na okraji viditeľného svetla. Môžete ho nájsť aj pod skratkou HEV svetlo (high-energy visible light), teda vysokoenergetické viditeľné svetlo. Pôsobí na nás rozptýlene a pre ľudský organizmus je neškodné. HEV svetlu sa dokonca pripisujú mnohé pozitívne účinky ako zlepšovanie nálady či podpora pamäte. Vďaka nemu vidíme oblohu modrej farby.

Modré svetlo však vyžarujú aj niektoré elektronické zariadenia, predovšetkým obrazovky počítačov, notebookov, smartfónov alebo televízorov. Takéto intenzívne pôsobenie modrého svetla v tesnej blízkosti tváre má škodlivé účinky na náš organizmus. Negatívne vplýva na zrak, biorytmus či spánok. Áno, aj na pokožku.

Čo je modré svetlo?

Ako poškodzuje modré svetlo pleť?

Výskumy ukazujú, že už 60 minút pôsobenia modrého svetla môže urýchliť proces starnutia pleti. Priemerný človek trávi pred obrazovkou približne 6 hodín denne. Takže, ak sa vám pri najbližšom pohľade do zrkadla bude zdať, že máte o niečo viac vrások, pleť je mdlá a opuchnutá, príčinou môže byť aj čas strávený pozeraním do telefónu.

Hlavným rizikom je, že modré svetlo preniká veľmi hlboko do kože (dokonca ešte hlbšie ako UV žiarenie). Dostáva sa až ku kolagénovým a elastínovým vláknam, vďaka ktorým je naša pleť pružná. Modré svetlo je spúšťačom tvorby voľných kyslíkových radikálov (oxidantov). Oxidačné procesy spôsobujú zápal, úbytok elasticity či poškodenie kožnej bariéry.

Čo spôsobuje modré svetlo pleti v skratke:

  • starnutie
  • pigmentové škvrny
  • opuchy
  • začervenanie
  • ochabnutie
  • nadmerné vysúšanie

Bonusový tip: Nastavte si na telefóne a počítači filter modrého svetla. Je to dôležité najmä vo večerných hodinách. Zabezpečíte si aspoň o niečo kvalitnejší spánok.

Čo spôsobuje modré svetlo pleti?

Aké riešenie ponúka prírodná kozmetika?

Nebojte sa, nemusíte hneď vypínať všetky elektronické zariadenia. Účinná ochrana proti fotostarnutiu pleti spočíva najmä v dostatku antioxidantov. Okrem jedálnička bohatého na antioxidanty stavte aj na prírodnú kozmetiku s vysokým obsahom antioxidačných zložiek.

Medzi silné antioxidanty patrí bakuchiol, koenzým Q10 či astaxantín. Pomôcť môže aj kyselina hyalurónová.

  • bakuchiol – silný antioxidant výrazne redukuje pigmentové škvrny, stimuluje tvorbu kolagénu a má silný anti aging účinok. Bakuchiol nájdete napríklad v našom pleťovom sére, ktoré perfektne rozmazná vašu pokožku. Hovorí sa, že je nástupcom obľúbeného retinolu. Na rozdiel od retinolu je oveľa šetrnejší k pokožke. Produkty s bakuchiolom môžu smelo používať aj ľudia s veľmi citlivou pleťou.
  • koenzým Q10 – základný antioxidant a jeden z najlepších prírodných bojovníkov proti starnutiu. Zdobí etikety takmer každého anti aging produktu. Pomáha znižovať poškodenie pokožky voľnými radikálmi a chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi (aj pred modrým svetlom). Objavte náš hydratačný krém s Q10, vďaka ktorému bude pleť prekvitať ako jarná lúka.
  • astaxantín – ozajstný silák a najsilnejší antioxidant vôbec. Ide o karotenoid získaný z červenej mikroriasy Haematococcus pluviali, ktorá ho vytvára na vlastnú ochranu pred slnečným žiarením. Astaxantín zmierňuje vrásky, stimuluje tvorbu kolagénu a znižuje výskyt pigmentových škvŕn. Chráni pokožku pred starnutím.
  • kyselina hyalurónová – zázračná molekula podporuje rast nových kožných buniek a pomáha zbaviť sa starých poškodených buniek. Vyskúšajte balíček prírodných produktov Absolut Hyaluron od Namy. 

Bonusový tip: Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na antioxidanty ako čučoriedky, kvalitná horká čokoláda, listová zelenina či grapefruit.

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie, liečbu odborníkov ani zdravý životný štýl. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácií a prírodná kozmetika zo Slovenska bude pre vás tou správnou voľbou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články

Používame cookies, aby sme pre vám zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky, tak súhlasíte s našimi Zásadami spracovania osobných údajov a použitia cookies.