❤️ Darček ku každej objednávke nad 15 €

❤️ Darček k objednávke nad 15 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

BEZPLATNÉ DORUČENIE NAD 49 €

Česká republika - CZK

Čo na akné v puberte

Ako se zbaviť akné v puberte

S pubertálnym akné sa už stretol takmer každý tínedžer. Akné je bežnou súčasťou dospievania dievčat i chlapcov a okolo 20. roku života sa zvykne stratiť. Počas dospievanie vie pubertálne akné znížiť sebavedomie a spôsobovať tínedžerom nepríjemné pocity. Ako sa zbaviť akné v puberte a zatočiť s nízkym sebavedomím? Prečítajte si celý článok s množstvom informácií o akné v puberte.

Prečo vzniká problematická pleť v puberte?

Hlavnými vinníkmi akné v puberte sú hormóny zvané androgény. Androgény sa prirodzene zvyšujú u chlapcov aj dievčat počas puberty. Androgény zväčšujú kožné mazové žľazy a vytvárajú viac mazu, čo je spúšťačom akné. Problémy s pleťou môžu vzniknúť aj z dôvodu hormonálnych zmien súvisiacich s ukončením liečby antikoncepčnými tabletkami alebo počas tehotenstva.

Akné v puberte má tendenciu zasahovať celú tvár – líca, T-zónu, vlasovú líniu a bradu. U niektorých tínedžerov môže akné spôsobiť mimoriadne bolestivé lézie podobné cystám, kedy je potrebné vyhľadať odborníka. Akné môže pretrvávať roky, ale zvyčajne zmizne, keď človek dosiahne vek 20 rokov. U niektorých ľudí môže akné na tvári pokračovať až do dospelosti. Viac o akné v dospelosti si môžete prečítať tu.

Typy akné – potrebujeme ich poznať?

Jednoznačne áno! Iba tak viete nastaviť vhodnú liečbu a venovať pleti to, čo skutočne potrebuje. Existujú rôzne stupne akné a liečebné odporúčania sa líšia. 

  • Biele bodky – malé a pod kožou (mierne závažné akné)
  • Čierne bodky – viditeľné a na povrchu čierne (mierne akné)
  • Cysty – zreteľne viditeľné, bolestivé, plné hnisu a môžu spôsobiť jazvy (závažné akné)

Problematická pleť v puberte

Všeobecné tipy pre mierne akné 

Mierne akné sa zvykne dať do poriadku pomerne rýchlo, skúste dodržiavať nasledujúce tipy. 

  • Ak máte suchú alebo podráždenú pokožku, krémy účinkujú lepšie.
  • Ak máte mastnú pleť, môžete uprednostniť produkty na báze gélu.
  • Liečba sa najlepšie vykonáva v noci a vyžaduje si trpezlivosť. 
  • Problematická pleť sa môže liečiť 6 až 12 týždňov.
  • Najskôr vyskúšajte voľnopredajnú prírodnú liečbu, a ak neuvidíte žiadne zlepšenie, kontaktujte svojho lekára.

Všeobecné tipy pre závažné akné 

Závažné prípady akné by mal liečiť lekár. Okrem toho odporúčame dodržiavať tieto tipy:

  • Umyte si tvár dvakrát denne prírodnými produktmi a teplou vodou (nedrhnite).
  • Okuliare pravidelne čistite.
  • Nechajte pokožku dýchať. Nenoste tesné čelenky a tesné čiapky.
  • Udržujte vlasy čisté a mimo tváre.
  • Vyvarujte sa dlhodobému pobytu na slnku.
  • Ak si oholíte tvár, buďte opatrní a na zjemnenie fúzov použite teplú vodu.
  • Snažte sa vyhnúť stresu, ktorý je veľký spúšťač akné.
  • Horúce a vlhké podnebie môže spôsobiť alebo zhoršiť akné.
  • Vyhýbajte sa make-upu na báze oleja a mastným produktom.

Čo na akné v puberte

Ako pôsobiť na pleť cez stravu? 

Na pleť pôsobíme rovnako intenzívne zvonku i zvnútra. Preto by mala byť liečba akné spojená aj so správnou stravou. Zhoršenie pleti spôsobujú mastné, korenené, pikantné jedlá, častá konzumácia mliečnych produktov, polotovary, potraviny kyslej a príliš slanej chuti, kofeínové nápoje či alkohol. Naopak strava podporujúca čistotu pleti zahŕňa veľa obilnín, ovocia, zeleniny, strukovín. Pitný režim je vhodné doplniť očisťujúcimi čajmi, ktoré majú detoxikačný účinok. Veľmi dobrý účinok na pleť majú púpava, harmanček, žihľava, lopúch, jasmín. 

Ďalšie tipy, ktoré oceníte: 

  • Starostlivosť je alfa a omega krásnej pleti. Napriek tomu si neumývajte tvár nadmerne často a nepoužívajte drsné uteráky. Úplne postačia 2 jemné umývania denne (ráno a večer). Príliš veľa čistenia môže spôsobiť, že pokožka bude podráždená a suchá, čo podporuje žľazy k tvorbe väčšieho množstva mazu, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku pupienkov.
  • Na tvár používajte výrobky, ktoré neupchávajú póry. Ideálna je prírodná kozmetika.
  • Nevytláčajte si akné. Baktérie sa môžu dostať hlbšie do pokožky, čo môže viesť k väčšiemu zápalu a trvalému zjazveniu.
  • Liečba akné je postupný proces a vyžaduje si čas a trpezlivosť.
  • Počas liečby akné sa treba vyhnúť laserovému odstraňovaniu chĺpkov, voskovaniu a pílingu.

Ako sa zbaviť akné v puberte s NAMY

1. Čistenie

Na čistenie problematickej pleti odporúčame nabrať malé množstvo čistiaceho gélu DETOX, pomocou vody vytvorte penu a vyčistite si ňou pleť.

Namiesto čistiaceho gélu môžete použiť mydlo s aktívnym uhlím a teatree olejom, prírodnú micelárnu vodu alebo jednu z našich 100% BIO kvetových vôd.

2. Hydratácia

Na vyčistenú a vysušenú tvár aplikujte výživné pleťové sérum.

3. Ošetrenie

Pleťový krém na akné je pri liečbe veľmi dôležitý. Preto na záver použite malé množstvo pleťového krému DETOX a vmasírujte ho do pleti.

Všetko po ruke s balíčkom produktov na problematickú pleť

Balíček produktov Detox na problematickú pleť predstavuje kombináciu vybratých prírodných produktov určených na špecifický kožný problém.

Článok je len informatívny a nenahrádza odborné vyšetrenie a liečbu odborníkov. Napriek tomu veríme, ža vám článok priniesol množstvo dôležitých informácii a prírodná kozmetika NAMY pre liečbu akné bude pre vás tou správnou cestou. Zaujíma vás viac zo sveta prírodnej kozmetiky? Sledujte NAMY na Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé články

Používame cookies, aby sme pre vám zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Ak budete pokračovať v používaní tejto stránky, tak súhlasíte s našimi Zásadami spracovania osobných údajov a použitia cookies.